Elektrostatik Toz Boya Kaplama Prosesi
Elektrostatik toz boyama yapılması için özel boya kabinlerinde tabancalar yardımı ile boyama işlemi yapabilirsiniz. Tabancalara yüklenen toz boyalar elektrostatik yüklenerek metal yüzeyle zıt kutuplar oluşturur ve bu da boyanın zemine rahatça tutunmasını sağlar.
Zemin ile zıt kutuplar oluşturarak yapışan toz boya partikülleri kendi aralarında da pozitif kutuplar oluşturur ve bu sayede homojen olarak yüzeye yayılır. Bu yöntemdeki başarının sırrı da aslında budur.
Çok iyi bir şekilde topraklanan metal yüzey toz boya ile bütünleşir ve 200 derecelik fırınlarda pişirilerek boyanın zemine yapışması sağlanır.
Elektrostatik toz boya yönteminde elektrik çarpma ihtimali yoktur. Çünkü çok düşük bir akım yüklenerek bu işlem gerçekleştirilmektedir.
Elektrostatik toz boyama yönteminin çevreye duyarlı olmasının yanı sıra sıfır atık mantığı ile çalıştığını da belirtmemiz gerekir. Çünkü bu boyama yönteminde yüzeye fazla atılan boyalar, boya geri kazanım sisteminde toplanarak malzemenin ziyan olmasını engellediği gibi çevreye atık malzeme yayılmasını da engeller.
Bu yüzden geleneksel boyama yöntemleri ile karşılaştırıldığı zaman elektrostatik toz boyama yöntemi;
- Çevreye duyarlı
- Sıfır atık mantığı ile çalışan
- Başarılı
- Farklı renklerde uygulanabilen
- Sağlığa zararsız
- Parlak yüzey kaplamalı
- Ekonomik
- Ekolojik
- Bir boyama yöntemidir.
Elektrostatik toz boya nerelerde kullanılır?
Toz boya yöntemi çok başarılı olduğu için farklı bir çok sektöre entegre edilerek kullanılabilme başarısına sahiptir. Bunlar;
- Çelik kapı imalatı
- Bisiklet üretimi
- Çocuk parkı oyuncakları üretimi
- Çelik raf imalatı
- Beyaz eşya sanayi
- Aydınlatma sanayi
- Metal mobilya imalatı
- Tarım araçları imalatı
- Elektrik panosu imalatı
- Panel radyatör imalatı
- Makine sanayi
- Alüminyum sanayi
- Otomotiv sanayi
Yukarıda saydığımız sektörler elektrostatik toz boyanın en çok kullanıldığı ve başarılı olduğu sektörlerdir. Böylesine çevreci ve başarılı bir yöntemin bu kadar yaygın olarak kullanılması da çok doğal bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.