Kataforez Kaplama
Kataforez kaplama, malzemenin bir boya banyosuna daldırılarak ve bu banyodan bir elektrik akımı geçirilmesi sonucu yüzeyde mikron mertebesinde bir kaplamanın meydana geldiği, elektrokimya prensiplerine göre çalışan, ekolojik açıdan temiz, ekonomik ve üstün korozyon koruması sağlayan bir kaplama yöntemidir. Boyanacak parça devreye katot olarak bağlandığı için kataforez kaplama olarak adlandırılır. Kataforetik elektro kaplama veya katodik elektro kaplama (CED) olarak da adlandırılır.
Kataforez kaplama otomotiv sanayisinde ilk kat (astar) olarak metal yüzeye uygulanır. Kataforez işlemi su bazlı astar boya kaplamasıdır. Kataforez işlemi, korozyon direncinin en üst düzeye çıkarılması gereken zorlu ortamlarda gösterdiği direnç ve son kullanıcıya nihai performans sunması nedeniyle küresel bir ölçüt olarak tanımlanmaktadır.
Kataforez kaplama ile çok kompleks parçalar kaplanabildiği için sanayide sadece otomotiv sektöründe değil pek çok sektörde de kullanım alanı bulmuştur.
Kataforez kaplamanın avantajları;
- Kompleks parçalarının rahatlıkla kaplanabilmesi,
- Yüksek kaplama sertliği,
- Çelik, alüminyum, magnezyum gibi çeşitli malzemelerde yüzey koruma sağlaması,
- Tuz buharı kabininde en az 1000 saat korozyona karşı dayanım göstermesi,
- Paslanmazlık süresini 6-12 yıl arttırma olanağı sağlaması,
- Malzemenin kenar ve köşeleri için yüksek koruma sağlaması,
- Malzemenin her yerinde eşit kaplama kalınlığının sağlanması,
- Malzeme yüzeyinin pürüzlerini örtme kabiliyeti,
- Eşit kaliteyi sağlayan geniş kuruma aralığı,
- Prosesin azami mekanizasyonu ve otomatizasyonu,
- Yüksek üretim kapasitesi ve hızı,
- Ekonomik olması,
- Su bazlı olduğu için daha az çevre kirliliği sağlaması,
- Korozyon direncinin en yüksek seviyede olması (toz boya uygulamalarına kıyasla) şeklinde sıralanabilir.
Kataforez kaplamanın dezavantajları;
- Kaplama hattının yapılması ve bakımının ekonomik olmaması,
- Güç kesintisi gibi durumlarda, boyanın/kaplamanın çökmesi kaçınılmazdır. Bu gibi durumlarda malzemenin yenilenmesi ve sisteminin temizlenmesinin çok pahalı olması,
- Genellikle seri üretim için uygun bir yöntemdir. Sık sık renk değişikliği yapmak pratik değildir, bir veya iki parçaya özel bir renk yapmak için doğru yöntem olmaması,
- Epoksi elektro kaplamalar güneş ışığına çok duyarlıdır. UV ışığının kaplamayı kırıp, bozulmasına neden olması olarak sıralanabilir.